Svimmel gravid

Kære læser,

Mange spørger til svimmelhed i graviditeten – hvorfor det sker og om det er noget de skal være bekymrede over.

Derfor kan du i denne artikel finde svaret på:

Svimmel i begyndelsen af graviditeten

Er du i begyndelsen af din graviditet, er det almindeligt hvis du oplever at blive svimmel meget pludseligt. Det er ufarligt. Men kan ikke desto mindre være generende og skabe bekymringer hos dig. Derfor vil jeg gerne give dig en forklaring på hvorfor det sker.

Hvad sker der i din krop?

I det øjeblik du bliver gravid begynder din krop at skulle sende ilt og næring ned til det lille foster i din livmoder. For at det kan lade sig gøre må kroppen danne langt flere små blodårer så den kan transportere tilstrækkeligt ilt og næring til livmoderen. Den proces bliver hjulpet godt på vej af hormonerne østrogen og progesteron.

De to hormoner gør også andre ting for at hjælpe graviditeten på vej. At østrogen og progesteron lige pludselig suser rundt i din krop i store mængder, betyder at blodårerne udvides og der bliver meget mere plads til blodet.

Et normalt blodtryk gør at kroppen er i stand til hurtigt at sende blod og ilt til din hjerne, så du ikke bliver svimmel. Det at kroppen pludselig skal sende store mængder blod til livmoderen, så den kan vokse og forsyne moderkagen, samtidig med at blodårerne bliver større, betyder at kroppen i nogle situationer kan have svært ved at opretholde dit blodtryk.

Når blodtrykket er lavere end normalt kan det være svært for kroppen at sende ilt og blod til din hjerne som den plejer. Det giver kortvarig – men helt ufarlig iltmangel i din hjerne – og den iltmangel gør at du bliver svimmel. For nogle kan det rent faktisk betyde at de oplever at besvime og det kan vække bekymring og være meget ubehageligt. For dig der allerede inden du bliver gravid har et lavt blodtryk, forekommer svimmelhed lidt hyppigere.

Kroppens egen løsning på svimmelhed i graviditeten

Kroppen har heldigvis sin egen løsning på den proces i din krop der gør dig svimmel, når du er gravid. Den laver mere blod! Faktisk stiger din blodmængde med 30-50%. Dit hjerte går fra at pumpe ca. 4 liter blod rundt i din krop i minuttet, til at pumpe ca. 6.5 liter rundt. Hos nogle gravide er kroppen hurtig til at danne mere blod og derved, er de ikke generede af svimmelhed i graviditeten. Men er kroppen lang tid om til at øge mængden af blod, så falder og blodtrykket og du kan føle dig svimmel og utilpas.

Når kroppen har dannet mere blod forsvinder følelsen af at være svimmel for de fleste gravide. Derfor er det ofte en graviditetsgene der hører til i begyndelsen af graviditeten.

Hvornår skal du kontakte din læge?

Hvis du føler dig meget svimmel og er meget generet af det, bør du gå til din egen læge. Han kan kontrollere din blodprocent. Dvs. om der er jern nok i dit blod. Det har nemlig betydning for om dit blod sender tilstrækkelig ilt rundt i din krop. Det kan være en anden årsag til at du føler dig svimmel som gravid.

Svimmel senere i graviditeten

Hvis du oplever at være svimmel senere i graviditeten, er forklaringen ofte en anden end lavt indhold af jern i dit blod eller lav mængde blod i din krop.

Jo større barnet bliver, jo mere ilt skal kroppen sende ned til livmoderen, moderkagen og barnet.

Kroppen sender altså rigtig meget blod “syd for” din navle. Det er som bekendt den stik modsatte retning af din hjerne, der som nævnt har brug for ilt, for at du ikke bliver svimmel.

Samtidig er livmoderen stor og tung i slutningen af din graviditet. Hvis du f.eks. har siddet ned eller stået op i længere tid, kan livmoderen nemt komme til at stoppe tilbagestrømmen af blod og det kan gøre dig svimmel og utilpas.

Dette er helt ufarligt. Men kan selvfølgelig være ubehageligt.

Må du ligge på ryggen som gravid?

En anden almindelig årsag til at du bliver pludseligt svimmel og skidt tilpas i den sidste del af graviditeten, er det der kaldes ”vena cava syndrom”.

Langs din rygrad løber en stor blodåre, der forsyner livmoderen med ilt. Hvis du som gravid ligger på ryggen, kan den nu tunge livmoder, komme til at klemme den blodåre og dermed bremse forsyningen af ilt. Både til livmoderen og til din hjerne. Det vil gøre dig svimmel og måske skidt tilpas.

Netop dette skaber ofte bekymringer og spørgsmål hos mange gravide – for må man så ikke ligge på ryggen når man er gravid? Svaret er at du må gerne ligge på ryggen, hvis det ikke gør dig skidt tilpas. Ofte sker det hvis du ligger på et hårdt underlag. Det sjældent at du bliver svimmel når du ligger på ryggen din seng, fordi den er blød og dermed er trykket på den store blodåre mindre.

Kroppen hjælper dig dig ved at sende et tydeligt signal. Den fortæller dig, at du skal vende dig på siden fordi du oplever at blive svimmel eller utilpas. Barnet tager ikke skade af den kortvarige påvirkning der er, før du når at mærke det og helt naturligt reagerer ved at flytte dig.

Hvad kan du selv gøre hvis du føler dig svimmel som gravid?

Der er ingen mirakelkur hvis du går og bliver svimmel som gravid.

Det er i de fleste tilfælde kroppen der skal løse problemet ved at producere mere blod. Men du kan sagtens selv gøre noget for at støtte kroppen i den process:

Jeg håber artiklen har gjort dig klogere på hvorfor du er svimmel og hjælper dig til selv at kunne gøre lidt ved det.

Hvis du har noget på hjerte, er du velkommen til at skrive til mig »

RELEVANT FRA BREVKASSEN:

Modtag nyhedsbrev fra Jordemoder Laura Kjær Jacobsen

Få GRATIS guide! – Modtag vores nyhedsbrev om graviditet, fødsel & barsel mm..