Klamydia, gonoré og infertilitet

Der er to kønssygdomme der kan nedsætte fertiliteten eller føre til infertilitet. Den ene kønssygdom er klamydia, den anden er gonoré. Nedenfor har jeg beskrevet hvorfor og hvordan disse sygdomme kan føre til infertilitet, samt risikoen for, at det rent faktisk sker.

Hos kvinden kan klamydia og gonoré føre til infertilitet, fordi klamydia- og gonorésmitte kan give en underlivsinfektion, der kan betyde at der dannes arvæv i æggelederne.

Arvævet kan være i vejen når ægget skal vandre ned i æggelederen og møde sædcellerne for at blive befrugtet. Ligeledes kan det også hindre passagen af et befrugtet æg, når det skal igennem æggelederen til livmoderen, hvor det skal sætte sig fast for at graviditeten kan gennemføres.

I nogle tilfælde lukkes æggelederen helt af arvævet, hvorved der slet ingen passage er og ægget kan således ikke komme igennem æggelederen. Desuden kan arvævet betyde at der er øget risiko for at det befrugtede æg sætter sig fast uden for livmoderen, i stedet for at vandre ned i livmoderen.

Det er muligt at få undersøgt om der er passage i æggelederne ved en undersøgelse. Man kan henvende sig til egen læge for at diskutere muligheden for at blive henvist til denne undersøgelse.

Hos manden kan klamydiainfektion eller gonoré, der ikke bliver behandlet hurtigt, sætte sig som betændelse i bitestiklerne, hvor sædcellerne modnes. Denne betændelse kan forringe mandens frugtbarhed.

Bliver klamydia behandlet hurtigt, giver det ikke højere risiko for infertilitet end ellers, hverken hos manden eller kvinden.

Har man haft enten gonoré eller klamydia, der er behandlet hurtigt, kan det ikke være årsagen til infertilitet.

Statistisk risiko for infertilitet efter klamydia og gonoré

Hvor stor risiko er der reelt for infertilitet efter en klamydia eller gonoréinfektion?

Der findes forskellige svar baseret på videnskabelig forskning på området. En rapport fra Sundhedsstyrelsen har beregnet tallet på baggrund af undersøgelser der er foretaget på området.

Sundhedsstyrelsens rapport anslår at risikoen for infertilitet, som følge af klamydia, der ikke blev behandlet er 2.4% hos kvinder og 1% hos mænd. Altså vil 2,4 ud af 100 kvinder og 1 ud af 100 mænd, der har haft en klamydiainfektion rent faktisk være blevet infertile på grund af infektionen. Det er altså sandsynligt at klamydia er årsagen til infertilitet, men sandsynligheden er altså meget lille.

Desværre findes der ikke opgørelser over hvor stor risikoen for infertilitet statistisk er, hvis man har haft en gonoré infektion.

Til slut vil jeg sige at der findes mange andre årsager til infertilitet. Og 2,4% er et meget lille tal i den sammenhæng. Derfor kan man ikke med sikkerhed fastslå at ubehandlet klamydia eller gonoré kan være årsagen til infertilitet. Men omvendt kan man heller ikke helt udelukke at det er årsagen i tilfælde af infertilitet.

For de få der rammes af infertilitet pga. klamydia eller gonoré har det store konskvenser.

Ikke alle der er smittede har symptomer. Det betyder at man kan bære smitten videre uden at vide det.

Derfor spredes klamydia og gonoré i vidt omfang. Så det er enormt vigtigt at man, hvis man får kendskab til at være smittet, fortæller det til den eller de seksuelle partnere man har haft i den periode man har været smittet.

Hvis du har noget på hjerte, er du velkommen til at skrive til mig »

SENESTE FRA BREVKASSEN:

Modtag nyhedsbrev fra Jordemoder Laura Kjær Jacobsen

Få GRATIS guide! – Modtag vores nyhedsbrev om graviditet, fødsel & barsel mm..