Lindring af halsbrand i graviditeten

Oplever du at have halsbrand i din graviditet?
Det kan være enormt generende og giver i værste fald kvalme, nedsat appetit, smerter i brystet og dårlig søvn.

Der findes rigtig mange ”husmor-råd” mod halsbrand og det kan være enormt forvirrende. Nogle synes f.eks. det lindrer at drikke mælk, at spise kiks eller mandler – imens andre har den stik modsatte effekt af disse ting. Derfor kan det være svært at finde ud af hvad der rent faktisk kan lindre dig, hvis du lider af halsbrand som gravid.

Sandheden er at der ikke findes en sikker lindringsmetode. Men at mange små tiltag tilsammen, kan lindre halsbrand hos de fleste gravide.

Til slut i artiklen har jeg samlet en liste over ting der kan lindre halsbrand når man er gravid.

Jeg vil gerne give dig et klart og grundigt svar! Derfor er denne artikel renset for ”husmor-råd”. Og i stedet beskriver jeg, hvad der med størst sandsynlighed har en positiv effekt på din halsbrand.

Om din halsbrand kan lindres markant afhænger af, i hvor høj grad, de forandringer der sker i din krop under graviditeten, disponerer til at du får halsbrand.

Derfor vil jeg beskrive hvad der sker i din krop, så…..

Årsager til halsbrand som gravid

Imellem spiserøret og mavesækken findes en lukkemekanisme. Det er en muskel der sørger for at lukke af op til spiserøret, efter maden er gledet ned i mavesækken. Når denne muskel lukker af, undgår du at mavesyren løber tilbage i spiserøret, hvor den generer og giver dig halsbrand.

I graviditeten påvirkes din krop af progesteron. Det er et hormon der gør at lukkemusklen, hos mange gravide afslappes og derfor ikke fungerer som den plejer. Når den ikke lukker af, løber der mavesyre og i nogle tilfælde også relativt ufordøjet mad tilbage i spiserøret. Det svier, brænder og gør ondt.

Man kan ikke påvirke lukkemusklens evne til at lukke af. Det eneste du kan gøre er at forholde dig til at den ikke fungerer optimalt under graviditeten og i stedet prøve at undgå tilbageløb fra mavesækken til spiserøret. Du kan prøve at lindre din graviditetshalsbrand ved at prøve de små tiltag af jeg beskriver på listen nedenfor.

En anden årsag der er med til at forværre halsbrand i graviditeten er livmoderen der vokser. Som du kommer længere og længere hen i graviditeten fylder den mere i din bughule. For at livmoderen har tilstrækkelig plads, må den skubbe til dine andre indre organer. Mavesækken skubbes derved op i mod dit mellemgulv. Dette tryk betyder at mavesyren lettere løber tilbage og generer som halsbrand. Det er årsagen til at flest gravide oplever gener fra halsbrand i den sidste del af graviditeten.

Det at livmoderen fylder og skubber til tarme og mavesæk, kan man heller ikke ændre. Derfor må du ligesom det er tilfældet ved den slappe lukkemekanisme imellem spiserøret og mavesækken, acceptere det som et vilkår du kan handle ud fra, ved at leve efter rådende på listen nedenfor.

Halsbrand er fuldstændig ufarligt, men kan være ubehageligt.

Læs et interessant brev om halsbrand

Tiltag der kan mindske halsbrand når du er gravid

På listen finder du otte punkter. Hvis du skal have chance for at få succes med det, er det vigtigt at du tænker over at indarbejde alle punkter i din dagligdag sideløbende, da det således vil have den bedste effekt på din halsbrand.

Hvis ingen af ovenstående råd virker og halsbranden i den grad nedsætter din livskvalitet, bør du overveje at gå til din egen læge. Din læge kan vejlede dig i om du må få nogle stærkere præparater, der er mere effektive mod halsbrand.

Hvis du har noget på hjerte, er du velkommen til at skrive til mig »

RELEVANT FRA BREVKASSEN:

Modtag nyhedsbrev fra Jordemoder Laura Kjær Jacobsen

Få GRATIS guide! – Modtag vores nyhedsbrev om graviditet, fødsel & barsel mm..