De første symptomer på graviditet

Hvordan mærkes tidlige symptomer på graviditet? Kan jeg mærke jeg er gravid med det samme? Og hvornår kan man mærke de første tegn på at man er gravid?

Dette er eksempler på helt almindelige spørgsmål, fra jer der går og venter på at kunne tage en graviditetstest, eller bare gerne vil forsikres om at alt er som det skal være, inden maven vokser og graviditeten bliver synlig. Ikke mindst er det hyppige spørgsmål fra jer der ikke ønsker at være gravide, men har mistanke om at være det…

Derfor har jeg valgt at lave et indlæg om de mest almindelige symptomer du kan opleve i begyndelsen af din graviditet. Derudover har jeg beskrevet for dig, hvad der sker i din krop når du mærker tegn på at du er gravid og ikke mindst hvad du selv kan gøre for at lindre symptomerne, hvis de generer dig.

Hvis du har noget på hjerte, er du velkommen til at sende et brev til brevkassen »

Mærkes alle symptomer på graviditet?

Nogle kvinder mærker symptomer på at de er gravide allerede før det er muligt at tage en graviditetstest. Imens der for andre går lidt længere tid inden de mærker at der sker forandringer i deres krop, der kan være et tegn på graviditet.

Der findes også kvinder der intet mærker. Så er du en af de piger, der ikke kan sige ja til at mærke nogle af de symptomer på graviditet jeg beskriver her, så ønsker jeg at understrege at dette også er helt normalt.

Grunden til der er forskel på hvordan og hvornår vi mærker de første graviditetssymptomer, er at der er stor forskel på hvordan vi påvirkes af de forandringer der sker i vores krop, når vi bliver gravide. Symptomer på graviditet kan for nogen virke generende. Men på den anden side kan det at opleve tegn på at man er gravid, kan også ses som en fantastisk vejviser, der forsikrer os om at der er et lille foster der så småt er ved at dannes inden i os.

Hvorfor mærker vi tegn på at vi er gravide allerede tidligt?

Vores kroppe drives og balanceres af hormoner, der skal fungere i et fint samspil for at få kroppens processer til at gå op i en højre enhed.

I dét øjeblik det lille æg befrugtes og du bliver gravid, starter det en kaskade af nye hormonprocesser, der alle har til formål at få graviditeten til at lykkedes og berige dig med et levende barn cirka 40 uger senere.

Alle de hormonelle forandringer har mange fordele men kan for nogle også opleves generende.

Uanset hvordan de opleves, er forandringerne til for at hjælpe kroppen i graviditeten, under fødslen og når du skal drage omsorg for dit lille spædbarn.

Ømme bryster som graviditetssymptom

Et af de mest almindelige symptomer kvinder mærker helt tidligt i deres graviditet, er at deres bryster føles anderledes. Du kan opleve det som ømhed, kløen og spændinger i dine bryster, der desuden kan føles større og spændte.

Brysterne reagerer allerede tidligt på de hormonelle forandringer der sker når du bliver gravid. Hormonerne forbereder kroppen, så du er i stand til at amme dit barn efter fødslen.

Når man ikke er gravid eller ammer, består brystet primært af fedtvæv og bindevæv og mælkekirtler. I mælkekirtlerne bliver modermælken til barnet dannet. Derfor øges antallet af mælkekirtler under graviditeten. Det sker en stor udvikling over kort tid. Og det kan naturligvis mærkes hos de fleste. Du vil måske også opleve at dine brystvorter bliver ømme eller mere følsomme end ellers.

Et andet tydeligt symptom på at du er gravid, kan være at det brune område omkring brystvorten, der kaldes areola, vokser sig større og bliver mere mørkt. Man mener at en forklaring på dette kan være, at barnet således fra naturens side har lettere ved at finde frem til brystvorten, fordi området omkring er mørkt. Ligeledes kan brystvorten vokse sig større. Det er en fordel fordi barnet derved lettere ville kunne mærke brystvorten i sin gane under amning. Dermed bliver barnets instinkt til at sutte stimuleret At barnet animeres til at sutte, gør naturligvis etableringen af amningen lettere. Disse graviditetsymptomer er ikke det første der sker. De kommer lidt senere i din graviditet. Farven på areola vil lysnes igen når du ikke længere ammer dit barn.

Varme og massage er godt for “gravide bryster”. Hvis brysterne er ømme kan det lindre spændingerne at massere dem blidt, f.eks. under den varme bruser i badet. Ligeledes kan det lindre at du er klædt varmt på over brystet.

Du kan se om mere brystets anatomi her

Graviditetssymptomer kan også være smerter eller spændinger i underlivet

Også i livmoderen sker der forandringer allerede kort tid efter du er blevet gravid. Livmoderen er en stor muskel hvis vækst bl.a. påvirkes af østrogen under graviditeten. Fra den dag du bliver gravid begynder muskelvævet at vokse. Dels kommer der flere muskelfibre, dels vokser de fibre der er, i længde og bredde.

I løbet af de første tolv graviditetsuger vokser den nederste del af livmoderen fra at være ca. 7 mm til at måle 2.5 cm. Det kan måske synes lidt svært at forholde sig til, men jeg skriver det for at give dig et billede af at der procentuelt sker en enorm vækst og udvikling på kort tid. Derfor er det ikke underligt hvis du mærker spændinger og smerter i dit underliv, som et af de aller første symptomer på at du er blevet gravid.

Al bevægelse er godt mod underlivssmerter af denne slags. Du må meget gerne massere dit underliv blidt. Det skader ikke barnet. Ligeledes kan det lindre at lægge en varmepude der hvor du er øm.

Træthed er et velkendt symptom på at du er gravid

Hvis du får en oplevelse af at være ekstra træt, måske endda så træt som du aldrig før har oplevet det – uden nogen oplagt grund, kan det også være et symptom på at du er gravid. Trætheden opstår pga. den store forandring din krop gennemgår. Tidligt i graviditeten befinder kroppen sig i en tilstand, hvor den påvirkes af helt andre hormoner end ellers, derudover sker der store fysiske forandringer i din krop. Det betyder alt sammen, at du kan føle dig fuldstændig tappet for energi.

Mit bedste råd til dig, hvis du føler dig træt er at respektere det og sove lidt mere. Hvis du gerne vil have mere overskud, er det særligt vigtigt at spise sund kost, der holder dit blodsukker stabilt. Og undgå hurtige kulhydrater, slik og søde sager der får blodsukkeret til at svinge og dermed gør at du føler dig mere træt.

Kvalme – et temmeligt sikkert tegn på at du er gravid

Graviditetskvalme kan opstå allerede kort tid efter du er blevet gravid. Og som regel er det et meget sikkert symptom på graviditet. Graden af kvalme kan variere meget fra person til person. I begyndelsen fornemmes hos de fleste kvalmen blot let. Måske endda bare som en smule utilpashed. Det er ofte den svage kvalme der giver os kvinder den der udefinerlige fornemmelse af at vi er gravide – fordi “noget” bare føles anderledes. Kvalmen behøver ikke at være persisterende, men kan blot komme og gå.

Der findes mange råd i mod kvalme. Sandheden er at det er enormt svært at påvirke. Den tidlige graviditetskvalme lever sit eget liv og graden af kvalme kan variere fra dag til dag. Men det skader ikke, at få tilstrækkeligt med søvn og spise en kost der holder dit blodsukker stabilt.

Nogle har gavn af at stimulere et punkt på armen med et såkaldt sea-band armbånd, med en lille “knap” der giver et let tryk. Se mere her:http://seaband.dk/

Ondt i ryggen kan være et tidligt tegn på graviditet

Smerter i ryggen opstår hos nogle allerede tidligt i graviditeten. Det kan overraske, da maven jo endnu ikke fylder og tynger. Årsagen er at kroppens ledbånd bl.a. påvirkes af hormonet relaxin. Navnet relaxin er en meget rammende beskrivelse af dets virkning. Det får så at sige kroppens ledbånd til at “slappe af “-dvs. blive mere eftergivelige og fleksible. Det medfører hos nogle smerter og ømhed fordi kroppens vanlige struktur og holdning derved ændrer sig.

Smerter og ømhed kan naturligvis lindres ved massage og varmebehandling. Men også bevægelse og motion kan være særdeles godt. Det vigtigste er at du mærker efter i din krop undervejs. Du skal naturligvis ikke få mere ondt af den motion du dyrker.

Jeg håber at indlægget kan give dig klarhed og hjælpe dig med at stole på dine fysiske fornemmelser, hvis du har mistanke om at du er gravid.

RELEVANT FRA JORDEMODERBREVKASSEN:

Modtag nyhedsbrev fra Jordemoder Laura Kjær Jacobsen

Få GRATIS guide! – Modtag vores nyhedsbrev om graviditet, fødsel & barsel mm..