Sikre tegn på fødsel

Kære læser

Når kalenderen og din meget gravide krop befinder sig omkring din terminsdato, begynder der at ske nogle forandringer som de fleste mærker noget til. Forandringer der er tegn på at fødslen nærmer sig. Alle disse tegn er dels kroppens forvarsel om at du nærmer dig. Ikke mindst gennemgår kroppen en meget vigtig modning op til fødslens begyndelse.

 

Tegn på fødsel og tegn på modning

I denne artikel vil jeg komme ind på hvilke tegn der er på modning op til fødslen. Og ikke mindst hvilke tegn, der er sikre i forhold til at fødslen virkelig er oppe over. For de små tegn der er på at kroppen modner sig kan nemt vildlede enhver til at tro at fødslen er lige om hjørnet. Sådan forholder det sig desværre ikke altid. Man kan f.eks. have tidlige modningstegn uger forud for fødslen. Stil spørgsmål om tegn på fødsel

 

Du kan læse om:

At have realistiske forventninger til tidlige tegn på fødsel

Tidlige tegn på at din krop modner sig op til fødslen

Plukkeveer – tidlige modningsveer

Kendetegnet ved tidlige modningsveer

Modning op til fødslen i form af ømhed

Øget udflåd som tegn på modning op til fødslen

Slimproppen som tegn på modning op til fødslen

Tegnblødning som tegn på modning op til fødslen

Sikre tegn på at fødslen starter

Hvornår kan du forvente at være i fødsel

I hvornår er der størst sandsynlighed for at føde

 

Realistiske forventninger til tidlige tegn på fødsel

Der er næsten lige så mange måder at mærke modningsprocessen, op til fødslen går i gang, som der er gravide. Det betyder desværre at det er svært at sammenligne sig med sin veninde og tro at så er man ved at være tæt på fordi man har haft lige så mange plukkeveer som hende. Vores kroppe er forskellige. Måske skal der flere plukkeveer til at modne dig end din veninde. Det er der ingen der ved på forhånd. Når det gælder modning op til fødslen er man nødt til at være åben tålmodig og ikke forvente at det skubber fødslen igang inden for kort tid. Det du må læse mig skrive her, er at vi ikke kan bruge nogle af de tidlige tegn til præcist at forudsige hvornår fødslen rent faktisk starter.

Men hvorfor så kende noget til de tidlige modningstegn, hvis de ingen prognostisk betydning har? De tidlige tegn har en enorm betydning. De er vigtige at kende for du ved hvad der sker i din krop og for at du kan ”juble over dem og lade dem komme an” selvom de for nogle kan virke generende. Og de er vigtige at kende, så du kan adskille hvad der er blot modning og hvad der er tegn på at du er på vej i fødsel.

Det kan være enormt stressende hvis du mange gange i ugerne op til fødslen oplever forskellige tegn på modning, og hver gang bereder dig mentalt på at fødslen er på vej. Det er endnu en årsag til at det er godt at kende forskel på tegn på modning op til fødslen og reelle tegn på fødsel – hvis du kan det er det lettere at slå koldt vand i blodet og ikke gang på gang blive skuffet over at plukkeveerne går i sig selv igen – fordi de viste sig blot at være modningsveer.

Tidlige tegn på at din krop modner sig op til fødslen

Selvom den tidlige modningsproces er forskellig fra kvinde til kvinde, er der nogle helt konkrete ting der kan gå igen. Dem vil jeg beskrive her. Du mærker måske kun en eller to af de tegn jeg beskriver, eller måske mærker du dem alle.

Kun ganske få kvinder mærker ikke tegn på modning op til fødslen. Og kan derfor have oplevelsen af at få veer ud af det blå. Skriv til jordemoder Laura

Plukkeveer – tidlige modnings veer

Mange gravide oplever i graviditeten at deres livmoder spænder op uden det gør videre ondt. Op mod fødslen kan plukkeveerne tage til og du kan opleve at nu de gør lidt ondt. Du kan opleve af plukkeveerne faktisk kommer regelmæssigt over nogle timer, for at gå i ro igen. Her vil mange blive opmærksom og få tanken om de nu udvikler sig til fødeveer. Det behøver de ikke at gøre. Derfor kan de tidlige modningsveer i den grad forvirre og skabe uro indvendig. De kan få dig til at sætte dig mentalt op til, at fødslen snart begynder og så snyde ved at stoppe igen. Det kan være meget psykisk stressende. Derfor er det godt at holde fast i at fødslen er ikke sikkert i gang, før vandet går eller du oplever at have reelle fødeveer. Fødeveer er kendetegnet ved at de tager til i styrke og hvor ofte de kommer, og de fleste oplever dem som meget intense. Læs mere om fødeveer længere ned i artiklen under afsnittet sikre tegn på at fødslen starter.

Tegn på at fødslen starter

Plukkeveer vigtige. De modner området omkring din livmodermund, der skal åbne sig under fødslen. Jo blødere livmodermunden er når du skal føde, jo lettere er det ofte også for den af åbne sig under fødslen. Modningsveerne er altså aldrig spildte. De gør noget godt for fødselsprocessen. Derfor kan du godt ”heppe” på dem, selvom du synes de gør lidt ondt og du vågner af dem om natten. Tidlige modningsveer ligger smertemæssigt ofte langt fra de veer du vil opleve at have under fødslen. Men de kan hjælpe dig med vænne dig til tanken om hvad du skal igennem under fødslen.

Kendetegnet ved tidlige modningsveer er altså:

I ugerne op til fødselstidspunktet vil de typisk tage til. Blive kraftigere og du vil få flere af dem. Måske kommer de endda ret regelmæssigt over nogle timer for så at gå i ro igen.

Hvis du tænker du har en plukkeve, så læg eventuelt hånden på din mave og fornem om ikke den føles spændt. Hold hånden på indtil spændingen går over og livmoderen igen bliver blødere, så er det lettest at mærke om livmoderen spænder op.

Ømhed over lænden og skambenet

Som jeg nævnte i begyndelsen af artiklen, er det ikke alle kvinder der oplever at have tiltagende plukkeveer eller modningsveer op til fødslen. Nogle oplever nærmere modningen som øget ømhed der trækker i området omkring lænden, fortil over skambenene, nedad til mod benene eller indvendig i underlivet. Denne måde at modne sig på op til fødslen kan fornemmes mere diffus og være en af årsagerne til at nogle fødende kan opleve at få veer fra det ene øjeblik til det andet.

Øget udflåd

Op mod terminen sker der hos nogle kvinder en ændring i deres udflåd fra skeden. Mange gravide oplever allerede tidligt at få mere udflåd end ellers. Men når modningsprocessen omkring livmodermunden går i gang, kan udflådet blive mere vandigt. Faktisk kan udflådet være så vandigt at nogle gravide forveksler det med fostervand der siver. Hvis du er i tvivl om det er vandet der er gået, skal du naturligvis henvende sig til den fødeafdeling du hører til for at få det afklaret. Men det sker at man sendes hjem med beskeden om at det blot er vandigt udflåd. Det er en god ide at tage et bind på, så jordemoderen der kontrollerer dig på hospitalet har mulighed for at se den væske der kommer ud.

Slimproppen går

I din livmodermund sidder en prop af slim, der i graviditeten beskytter mod infektioner i livmoderen. Når du modner dig op til fødslen bliver livmodermunden blødere, måske åbner den sig endda en centimeter eller to. Også slimproppen bliver blødere op mod termin. I den forbindelse bliver slimproppen ikke længere hold fast i livmodermunden og den glider ud. Det er også et modnings tegn. Men ligesom de andre tidlige tegn på at fødslen nærmer sig, så har slimproppens afgang ingen prognostisk værdi for hvornår fødslen vil starte. Langt fra alle gravide opdager at deres slimprop går. Hos nogle kommer den gradvist og ligner udflåd, hos andre går den først i fødslen. Du kan læse mere om slimproppen her.

Tegnblødning

Du kan opleve at begynde at bløde en lille smule i forbindelse med ømhed i underlivet og modningsveer op til termin. Det kaldes tegnblødning. Det ses ikke særligt hyppigt, før fødeveerne starter. Tegnblødning er et sikkert tegn på at livmodermunden blødgøres og måske endda åbner sig. Når det sker, kan der nemlig briste nogle små blodkar i livmodermunden og det kan give en lille blødning. Ofte blot som et tyndt strejf på toiletpapiret. Hvilket er helt ufarligt. Bløder du hvad der svarer til mere end en plet på størrelse med en to-krone eller mere, bør du ringe til den fødeafdeling du er tilknyttet for at blive vejledt i hvordan du så skal forholde dig. Det afhænger nemlig af blødningens omfang og om du har begyndende veer eller ej.

Tegnblødning er det sikreste tegn på at fødslen nærmer sig. I de fleste tilfælde har man først tegnblødning når fødslen er ved at være oppe over og den vil være forbundet med nogle modningsveer der tager til og bliver til fødselsveer. Men desværre er det stadig ikke noget man kan regne som sikkert. Tegnblødning kan nemlig sagtens komme i forbindelse med en stribe af modningsveer, der igen går i sig selv.

Sikre tegn på at fødslen starter

Der er to sikre tegn på at fødslen rent faktisk begynder og det ikke længere blot er modningstegn du oplever. Det ene er vandafgang, det andet er regelmæssige veer.

Vandafgang

8-10% af alle fødsler begynder med at vandet går, uden veerne er startet endnu. Hvis det sker skal du henvende dig til den afdeling eller den jordmoder du skal føde med. De kan fortælle dig om de gerne vil have dig ind til en undersøgelse eller du blot skal vente på at veerne starter op derhjemme. Hvis din fødsel starter med at fostervandet går, er der 70 % chance for at dine veer starter op af sig selv inden for et døgn og 95% chance for at de starter inden for tre døgn. Starter veerne mod forventning ikke af sig selv, kan man sætte veerne i gang med nogle tabletter der modner og evt. et drop der kan sætte veerne i gang. Ofte vil man gøre dette inden for 24-32 timer. Men det afhænger af hvor du skal føde.

Veer

Regelmæssige veer, der er meget intense og tager til i hyppighed og ikke går i sig selv er et sikkert tegn på at du er godt på vej i fødsel. Ikke alle fødende – særligt flergangfødende – oplever veer der er så regelmæssige, at de kan stille deres ur efter dem. Men alle fødende vil have veer der kommer forholdsvist tæt, med en eller anden grad af regelmæssighed. De fleste vil opleve veerne som intense og et stykke krævende arbejde.

Hvornår kan du forvente at være i fødsel

Typisk skal veerne komme med 3-5 min mellemrum for førstegangsfødende og have gjort de over nogle timer, for at livmodermunden er et par centimeter åben. Men det er individuelt, derfor er det fint at ringe til fødegangen, når du synes at veerne er meget intense og tætte. Ud fra dit forløb op til du ringer, vil jordemoderen du taler med hjælpe dig med at vurdere om hun mener du er i fødsel eller ej.

For flergangsfødende går det hele som regel lidt hurtigere. Derfor bør du ringe når du har 8-10 min imellem veerne og de bider godt. Ofte vil du have en fornemmelse af hvornår det er ved at være oppe over, fordi du har været igennem en fødsel før. Det betyder ikke at du har lov til at være i tvivl – det kan man sagtens være selvom man har født før. Så kontakter du jordemoderen på fødegangen og vender det med hende. Find dit fødested her

Læs et brev om sikre tegn på fødsel her

Hvornår er der størst sandsynlighed for at føde

Tidspunktet for hvornår man føder kan variere fra kvinde til kvinde. Man føder til tiden hvis man føder fra uge 37 og frem til og med uge 42.

Som en finurlig detalje, men også for give dig et billede af sandsynligheden for hvornår de fleste føder, har jeg nedenfor taget lidt statistik med over hvor stor sandsynlighed der er for at føde i hvilke uger omkring termin.

2% føder i uge 37

6% føder i uge 38

14% føder i uge 39

21% føder i uge 40

28 % føder i uge 41

20 % føder i uge 42

Jeg håber artiklen gør dig i stand til at adskille hvad der blot er modning op til fødslen og hvornår du reelt er på vej i fødsel. Det vil hjælpe din med at holde ro på og ikke blive skuffet gang på gang, når modningveerne går i ro. Omvendt kan man sige at den uro regelmæssige plukkeveer/modningsveer kan give op til fødslen er med til at gøre os utålmodige og dermed mere og mere parat til at gå vearbejdet i møde!

Skriv gerne til mig hvis du har spørgsmål til lige netop den særlige situation du står i op til fødslen

Kh

Jordemoder Laura

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *