MEN DE SAGDE JO DER VAR PAUSE IMELLEM VEERNE…?! FØDSELFORBREDENDE BLOGINDLÆG

Jeg oplever mange gravide og deres kærester, fik en hel del ud af deres fødselsforberedelse.  Men mange par fortæller også at de ikke syntes de fik fortalt hvordan det FAKTISK var at føde for dem.

HER KAN DU LÆSE ET INDLÆG OM DE TING MANGE GERNE VILLE HAVE VIDST OM AT FØDE       -INDEN DE FØDTE

De par der oplevede at fødselsforberedelsen gav dem noget de kunne bruge, er mange gange de kvinder og mænd, hvis fødsel forløber uden problemer. Hvor fødslen skrider nogenlunde fint fremad, hvor de oplever der er pauser imellem veerne og der ikke er de store problemer eller kritiske situationer undervejs.

De par der ikke havde en fødsel, som de fik fortalt om den til fødselsforberedelsen er ofte dem, hvor fødslen forløb anderledes end det er mest almindeligt. Det er frustrerende – men på sin vis forståligt nok. Der findes nemlig ligeså mange forskellige fødsler som der findes kvinder. Derfor kan fødselsforberedelsen ikke dække en hver tænkelig situation.

En kvinde der er tryg når hun skal føde, har bedre chance for at have nogle veer, der hjælper hende godt igennem fødslen. (Det er lidt forsimplet – for også den måde barnet står i kvindens bækken under fødslen og andre faktorer spiller ind på om veerne fungerer godt). Hvis alle akutte scenarier skulle nævnes til fødselsforberedelsen, ville det på den ene side kunne skabe en unødig utryghed hos man gravide og deres kærester – på den anden side vil de hjælpe de få par der kommer til at stå i en uventet situation, fordi de ville føle sig lidt forberedte på det.

Det er et svært dilemma at skulle give alle den mest hensigtsmæssige information, uden at forskrække nogen, med noget der kun meget sjældent sker – og er svært at sætte sig ind i på forhånd.

Men det kan være det er vigtigt for dig og/eller din kæreste at spørge den jordemoder du går i konsultation hos om, hvad der kan gå galt undervejs – og hvad det vil betyde for dit barn, dig og din kæreste. Hvis du har den fornemmelse – SÅ SPØRG din jordemoder!

Mange går jo rundt og har hørt veninder, mødre eller kolleger fortælle skræmmende fortællinger om deres fødsel – og hvis der er noget der fylder på forhånd, SÅ SPØRG din jordemoderen!

Men der er stadig nogle almindelige ting, som også forekommer under normale fødselsforløb, og mange derfor fortæller de savnede ved deres fødselsforberedelse.

Fordi rigtig mange af jer der er gravide kommer forbi Net-jordemoder.dk, har jeg valgt at bringe de emner her, med brugbare forklaringer til –  så det kommer til gavn for så mange af jer som muligt.

-DE SAGDE DER VILLE VÆRE PAUSER IMELLEM VEERNE!

Langt de fleste kvinder oplever at der er pauser imellem veerne, hvor de kan slappe af og finde ro. Men det sker også at veerne kommer så tæt at når den ene ve slipper, så starter den næste. Det er ofte fordi fødslen samlet set er kort og dermed også hurtigt overstået, og derfor veerne kommer meget tæt.

Men der kan være andre årsager til at du kan opleve at der ikke er pauser imellem dine veer. Det kan være at ve-pauserne er der, men at du spænder meget i kroppen, og derfor ikke får gavn af dine ve-pauser. I det tilfælde kan du lade den jordemoder der er hos dig under fødslen til at guide dig til at slappe af.

Det kan også være at barnet trykker på en måde inde i dit bækken, der gør at du rent faktisk har ondt i pauserne. Det er ikke sikkert der er en løsning på dette, men det er værd at prøve forskellige stillinger. Eller få din mand til at “ryste” dit bækken – læs mere om hvordan i gør her!

 

-INGEN HAVDE SAGT HVOR MEGET DET RENT FAKTISK SVEG DA BARNETS HOVED SKULLE FØDES!

Tanken om at barnets hoved skal ud forneden er for mange en absolut vild tanke. Det kan være svært at tro på – men kvindekroppen er på fantastisk vis bygget til at kunne give plads til et barn. De fleste oplever at det gør ondt på en brændende og sviende måde når barnets hoved trænger det sidste stykke ned igennem vagina. Den periode hvor barnet står der er meget kort – og faktisk er det et tegn på at du snart føder! Men de smerter er svære at komme uden om – og det vil være svært at slappe af imellem veerne. Men du kan gøre meget godt for dig selv, ved at give slip – og overgive dig til at din krop nok skal klare det, så længe du lader dig guide af jordemoderen og bruger dine kræfter på at presse. På den måde åbner du op i dit bækken og giver barnet god plads på sin vej.

-DE HAVDE IKKE SAGT JEG KUNNE MÆRKE NÅR JEG SKULLE SYES EFTER FØDSLEN!

80% af dem der føder første gang får mindre rifter i forbindelse med fødslen. Det er kun 50% der oplever dette anden gang de føder. Mange bliver overraskede over, at det kan være ubehageligt eller gøre ondt, at blive syet efter fødslen. Det er individuelt fra kvinde til kvinde, afhængigt hvor naturligt bedøvet du er blevet forneden, fordi barnet har trykket på dit mellemkød til slut i fødslen. Og afhængigt af hvor godt det er muligt at bedøve dig med medicin.

Alle jordemødre vil gøre hvad de kan for at give dig den bedste bedøvelse. Men inden hun ved hvilken bedøvelse du skal have, må hun se efter hvordan du er bristet. Når du er bedøvet vil du kunne mærke at jordemoderen rører ved dig med sine fingre. Det kan for nogle opleves ubehageligt, eller smertefuldt. I huden og skamlæberne, findes mange nerveceller. Her er det derfor svært at bedøve dig optimalt og du kunne måske kunne mærke små stik imens hun syr.

Det er derfor vigtigt at du er indstillet på at det ikke nødvendigvis er uden ubehag at blive syet efterfødslen. Men du skal ”kunne være med til det”. Og det er vigtigt at du fortæller jordemoderen, hvis du synes det er for ubehageligt.

Jordemoderen forventer ikke at du kan slappe af undervejs. Det er nemlig så forskelligt hvor smertepåvirkelige vi mennesker er. Det er altså en fordel at du har en god kommunikation med jordemoderen undervejs og slapper så meget af som muligt. Du kan få din kæreste eller jordemoderen til at hjælpe dig med at slappe af, hvis du har brug for det. Rolige dybe vejrtrækninger kan være guld værd samtidig med at du og din kæreste holder fokus på det vidunderlige lille væsen i har skabt sammen.

-DE FORTALTE MIG IKKE AT DET KUNNE VÆRE JEG IKKE KUNNE RUMME AT HOLDE MIT BARN!

Mange kvinder oplever at være så overvældet af selve fødslen, lige når den er overstået, at de ikke kan overskue deres barn. Det er almindeligt at jordemoderen lægger barnet op til dig, fordi det stimulerer din krop til at danne mælk til barnet og barnet til at den søger efter brystet. Det kan også være du og din kæreste har haft en forestilling om at der ventede et magisk øjeblik når jeres barn endelig var født.

Men hvis ikke du kan rumme at have den lille der, kan du hurtigt komme til at føle dig voldsomt ”forkert”. Derfor skal du vide at følelsen af slet ikke kunne rumme dit barnet er almindelig – naturlig og forståelig.

Hvis du gerne vil amme og derfor gerne vil tilgodese dit barn, kan du få din kæreste til at holde den lille mens den ligger på din brystkasse, så du kan sunde dig lidt, inden du er parat til at tage del i det.

(Sjældne gange fortsætter denne følelse og du har brug for længere tid til ”at tage den lille til dig”. I det tilfælde er det vigtigt du fortæller din kæreste, jordemoder, læge eller sundhedsplejerske om det, så i kan finde en løsning, der betyder at du får ro til at lade følelserne for den lille spire frem)

DER VAR INGEN DER HAVDE FORTALT HVOR ONDT VEERNE FAKTISK GJORDE!

Til slut vil jeg skrive lidt om veer – veer er et uundværlig redskab når du skal føde. Ve-smerten er meget individuel. Nogle kvinder kommer lettere igennem det, men for langt de fleste gør veerne vanvittig ondt når din livmodermund er tæt på at være helt åben, og mange af jer vil føle sig udfordret meget tidligere. Men der er ikke nogen der på forhånd kan fortælle, vise eller forklare hvordan dine veer kommer til at føles. Det bedste du kan gøre er at forberede dig på dem. Gå til opgaven som hvis du skulle holde bryllup – tag opgaven seriøst og gør det ordentligt. Sørg for at træne en dyb rolig vejrtrækning og indøv nogle afspænding teknikker, enten der hjemme på sofaen, til yoga eller pilates for gravide. Det kan også være du skal træne efter konceptet smertefri fødsel, eller noget andet der passer bedre til dig som person. Forbered din kæreste på at være hos din under dine veer. At du gerne vil have han er hos dig, under hele forløbet, hvis du har brug for det. Ofg sidst med ikke mindst det er ingen dyd at være stille når du har dine udvidelses-veer sæt ord og lyd på – og dybe lyde virker afspændende på din krops muskulatur og kan derfor hjælpe dig med at slappe af… og din jordemoder synes ikke du larmer – hun ved godt at dybe lyde de virker 🙂

Hvis du har noget på hjerte du gerne vil vende med mig er du velkommen til at skrive til mig

Kh

Jordemoder Laura

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *